Niemiecka sałatka śledziowa

    (3)
    1 dzień 15 min

    Ta sałatka najlepiej smakuje po 24 godzinach w lodówce, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Wspaniale smakuje z dodatkiem ziemniaków gotowanych w łupinach.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 solonych filetów śledziowych
    • 1 duża słodka cebula
    • 2 duże kwaśne jabłka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 500 ml kwaśnej śmietany
    • 6 ziaren białego pieprzu, rozgniecionych
    • 1/4 łyżeczki gorczycy w proszku
    • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego koperku
    • 1 szczypta cukru
    • 1 liść laurowy
    • 100 g korniszonów, odsączonych i drobno posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień15min. 

    1. Jeśli śledzie są bardzo słone należy je wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Włożyć na kilka sekund do wrzącej wody, odcedzić i odłożyć aby wyschła.
    3. Jabłka obrać i drobno posiekać. Wymieszać z sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały.
    4. W osobnej misce porządnie wymieszać śmietanę z pieprzem, gorczycą, koperkiem i cukrem. Dodać liść laurowy, cebulę, śledzia i korniszony, wymieszać.
    5. Przełożyć sałatkę do pojemnika, zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem wyjąć liść laurowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis