Domowy imbir marynowany

    (30)

    Ten prosty przepis na imbir marynowany sprawi, że nie będziecie już musieli kupować marynowanego imbiru z niewiadomym składem w sklepie z żywnością orientalną. Jest typowym dodatkiem do sushi - oczyszcza kubeczki smakowe i pozwala cieszyć się pełnią smaków każdego kęsa sushi.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 225 g świeżego imbiru
    • 1,5 łyżeczki soli morskiej
    • 225 ml octu ryżowego
    • 5 łyżek cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +7dni marynowanie  ›  Gotowe w: 7dni15min. 

    1. Imbir umyć i obrać - najlepiej oskrobując go łyżeczką. Pokroić na kawałki i włożyć do miski. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć go do czystego (sterylnego) słoika.
    2. W rondelku wymieszać ocet z cukrem, aż cukier się całkiem rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzącą zalewą zalać imbir w słoiku.
    3. Poczekać, aż ostygnie, a następnie zakręcić słoik pokrywką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 tydzień.
    4. Przed podaniem pokroić imbir na bardzo cieniutkie plasterki.

    Rada:

    Można od razu pokroić imbir w cienkie plasterki (np. na mandolinie), przed marynowaniem. Wtedy będzie szybciej gotowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (30)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis