Rolmopsy śledziowe

    (2)
    3 dni 8 godz. 35 min

    Oto mój przepis na rolmopsy ze śledzia. Marynuję te rolmopsy przez co najmniej 3 dni w marynacie z octu z czerwonego wina, z dodatkiem musztardy, goździków i liści laurowych. Zawsze wszystkim smakują.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 600 ml wody
    • 55 g soli
    • 8 filetów śledziowych (niemarynowanych, niesolonych)
    • 450 ml octu z czerwonego wina
    • 8 goździków
    • 8 ziaren ziela angielskiego
    • 8 ziaren czarnego pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • musztarda Dijon
    • 1 łyżka deserowa cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3dni8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni9godz.35min. 

    1. W 600 ml wody rozpuścić 55 g soli.
    2. Filety śledziowe ułożyć w niezbyt głębokim naczyniu i zalać zalewą solną. Wstawić na noc do lodówki.
    3. Do garnka wlać 450 ml wody i 450 ml octu z czerwonego wina. Dodać goździki, ziele, pieprz i liście laurowe; doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ostudzić. Odcedzić aby pozbyć się przypraw z zalewy.
    4. Filety odcedzić z solanki i posmarować musztardą. Zwinąć w ruloniki zaczynając od szerszego końca każdego płata. Przebić wykałaczką, aby się nie rozpadły.
    5. Włożyć roladki śledziowe do dużego słoika i zalać ostudzoną zalewą. Zakręcić słoik i wstawić do lodówki na co najmniej 3 dni.
    6. Takie śledzie wytrzymają w lodówce do 3 miesięcy.

    Zamienniki

    Można użyć octu jabłkowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis