Babeczki czekoladowe nadziewane kremem

    • < />
    • < />
    • < />
    • < />
    • < />
    • < />

    Babeczki czekoladowe nadziewane kremem

    Babeczki czekoladowe nadziewane kremem

    (495)
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nie lubisz, gdy krem z wierzchu babeczek za szybko znika, a potem musisz jeść samo ciasto? W takim razie te babeczki są dla Ciebie! Tu krem waniliowy znajduje się w środku, więc z każdym kęsem na niego trafisz!

    Składniki
    ilość sztuk: 36 babeczek

    • 375 g mąki pszennej
    • 400 g cukru
    • 30 g gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • 250 ml wody
    • 250 ml oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 50 g masła
    • 50 g margaryny
    • 250 g cukru pudru
    • 1 szczypta soli
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Wyłożyć papilotkami foremkę do babeczek. (W sumie wyjdzie 36 babeczek).
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą i solą. Zrobić na środku zagłębienie i wbić w nie jajka, dodać 250 ml mleka, wodę, olej i wanilię. Dobrze wymieszać. Nałożyć ciasto do przygotowanych foremek.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić aby ostygły.
    4. W tym czasie zmiksować masło z margaryną na gładką masę. Dodać cukier puder i szczyptę soli. Stale miksując dodać 3 łyżki mleka i wanilię. Miksować aż masa będzie puszysta.
    5. Nałożyć krem maślany do woreczka dekoratorskiego z wąską końcówką. Wcisnąć końcówkę w dno babeczki w papierowej papilotce i wycisnąć trochę kremu do środka. Powtórzyć z resztą babeczek.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (495)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis