Nie lubisz, gdy krem z wierzchu babeczek za szybko znika, a potem musisz jeść samo ciasto? W takim razie te babeczki są dla Ciebie! Tu krem waniliowy znajduje się w środku, więc z każdym kęsem na niego trafisz!
G
Grace W.
Zrobione przez 8 osób
Składniki
ilość sztuk: 36 babeczek
375 g mąki pszennej
400 g cukru
30 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
250 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
50 g masła
50 g margaryny
250 g cukru pudru
1 szczypta soli
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Wyłożyć papilotkami foremkę do babeczek. (W sumie wyjdzie 36 babeczek).
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą i solą. Zrobić na środku zagłębienie i wbić w nie jajka, dodać 250 ml mleka, wodę, olej i wanilię. Dobrze wymieszać. Nałożyć ciasto do przygotowanych foremek.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić aby ostygły.
W tym czasie zmiksować masło z margaryną na gładką masę. Dodać cukier puder i szczyptę soli. Stale miksując dodać 3 łyżki mleka i wanilię. Miksować aż masa będzie puszysta.
Nałożyć krem maślany do woreczka dekoratorskiego z wąską końcówką. Wcisnąć końcówkę w dno babeczki w papierowej papilotce i wycisnąć trochę kremu do środka. Powtórzyć z resztą babeczek.