Chili z dwóch rodzajów fasoli

    Chili z dwóch rodzajów fasoli

    7polubień
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Danie to jest smaczne i wyjątkowo pożywne, choć przyrządzane bez mięsa. Można je przygotować w pół godziny. Dwa rodzaje fasoli i kukurydzy podajemy w gęstym sosie pomidorowym, przyprawionym ziołami i świeżym chili. Podaje się je z gotowanym ryżem lub gorącym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, przekrojona na połówki i pokrojona w plasterki
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżka sosu chili
    • 2 łyżki keczupu
    • 600 ml gorącego wywaru z warzyw
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
    • 400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, osączonej i opłukanej
    • 400 g fasoli cannellini z puszki, opłukanej i osączonej
    • 200 g mrożonej kukurydzy
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 150 g serka śmietankowego
    • 2 łyżki świeżego szczypiorku
    • listki świeżego oregano do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i chili, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula lekko się przyrumieni.
    2. Dodać pomidory wraz z sokiem, sos chili, keczup, wywar, natkę pietruszki i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a potem dusić na maleńkim ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
    3. Dodać fasolkę kidney i cannellini oraz kukurydzę. Dusić jeszcze 10 minut.
    4. Wymieszać serek śmietankowy z posiekanym szczypiorkiem. Spróbować chili i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane listkami oregano, z serkiem śmietankowym w osobnym naczyniu.

    Inne propozycje

    • Chili można podać z pieczonymi ziemniakami, kaszką kuskus lub gorącymi tortillami. * • Możemy też przyrządzić burgery wegetariańskie. Podsmażyć cebulę i chili jak w głównym przepisie, a potem przełożyć do miksera. Pominąć pomidory i wywar, natomiast dodać pozostałe składniki, a także 1 żółtko i 200 g świeżo utartej bułki. Zmiksować na jednolitą masę, a następnie podzielić na 8 porcji. Uformować z każdej płaski burger i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Obtoczyć burgery w tartej bułce (ok. 75 g). Posmarować każdy odrobiną oliwy z oliwek extra virgin, a następnie smażyć na patelni teflonowej po 10 minut z obu stron. Można je też upiec w opiekaczu ustawionym na średnią temperaturę.

    Zalety

    • Warzywa strączkowe są tanim źródłem białka, dobrym źródłem witamin z grupy B, a w trakcie kiełkowania doskonałym źródłem witaminy C. Fasole kidney i cannellini zawierają trzy razy więcej błonnika niż inne warzywa.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B1, B2, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, żelazo * ✓ A, wapń, miedź, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis