Roladki ze szpinakiem i fetą

    (16)

    Roladki z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem ze szpinaku i sera feta, z dodatkiem czosnku. Idealne na imprezę, lubią je nawet dzieci.


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 36 roladek

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odcedzonego
    • sól do smaku
    • 100 g sera feta, pokruszonego
    • 3 opakowania ciasta francuskiego (prostokątnego)
    • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
    • sezam do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).
    2. Na patelni, na oliwie smażyć czosnek przez 2 minuty, a następnie dodać odsączony szpinak i smażyć, mieszając, aby się dobrze podgrzał. Doprawić solą, przełożyć do miski i wymieszać z fetą.
    3. Rozwinąć jeden płat ciasta francuskiego i przekroić wzdłuż na pół. Trzeba je będzie złożyć dwa razy na pół (także wzdłuż), więc trzeba dopasować rozmiar w zależności od ciasta.
    4. Rozłożyć 1/6 nadzienia wzdłuż na środku jednego pasa ciasta i przykryć jednym wolnym brzegiem. Posmarować ciasto po wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem i nałożyć na nie drugi wolny brzeg.
    5. Odwrócić roladę "szwem" do dołu i posmarować po wierzchu jajkiem z mlekiem. Posypać sezamem (opcjonalnie). Pokroić na 6 części. Powtórzyć zawijanie i krojenie z pozostałymi częściami ciasta i nadzieniem.
    6. Roladki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (16)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis