Ciasto zebra

    (7)
    1 godz. 30 min

    Bardzo prosty przepis na zebrę, czyli ciasto dwukolorowe, z warstwą kakaową. Dzieci je uwielbiają!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała keksówka

    • 300 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g miękkiego masła
    • 300 g cukru
    • 7 g cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 200 g kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4)
    2. Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
    3. W osobnej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy. Następnie, stale miksując, dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać śmietanę i zmiksować.
    4. Przesiać mąkę do masy maślanej, stale miksując. Powinno powstać gładkie ciasto.
    5. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.
    6. Wysmarować tłuszczem 1,5 litrową keksówkę. Na środek foremki nałożyć 2 łyżki jasnego ciasta. Na to ciasto nałożyć 2 łyżki kakaowego ciasta. Kontynuować w ten sposób, aż do zużycia całego ciasta w obydwu kolorach.
    7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (7)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis