Barszcz ukraiński z sokiem pomidorowym

    (34)
    3 godz. 20 min

    Barszcz czerwony na burakach, z dodatkiem kapusty i soku pomidorowego. Niektórzy twierdzą, że to jakby zupa pomidorowa z burakami - tak czy siak, jest pyszny!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,3 kg wołowiny z kością (gicz, pręga)
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1,4 l wody
    • 250 g marchwi, pokrojonej w 2,5 cm kawałki
    • 2 laski selera naciowego, pokrojonego w 2,5 cm kawałki
    • 1/3 średniej kapusty, poszatkowanej
    • 500 g buraków, obranych i startych na tarce
    • 250 ml soku pomidorowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu zesmażyć wołowinę na oleju na rumiany kolor.
    2. Dodać cebulę i wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
    3. Wyjąć mięso z garnka i odstawić, aby trochę ostygło. Do garnka dodać marchewkę seler, kapustę, buraki, sok pomidorowy, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
    4. Przestudzone mięso obrać od kości i pokroić na małe kawałki. Wrzucić z powrotem do garnka. Gotować ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (34)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis