Chipsy z buraka

    Chipsy z buraka

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczone chipsy z buraków to bardzo zdrowa przekąska. Nawet dzieci je polubią, więc przemycimy im trochę witamin!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • tłuszcz w spreju
    • 5 dużych buraków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub więcej)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Dużą blachę spryskać tłuszczem w spreju.
    2. Ułożyć plasterki buraków jedną warstwą na blaszce. Posmarować z obydwu stron oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie odwrócić plasterki na drugą stronę i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż będą chrupiące. Wystudzić na metalowej kratce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis