Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

    Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na przepyszną konfiturę z dyni - bezapelacyjnej królowej sezonu jesiennego. W połączeniu z puszystym ciastem drożdżowym z delikatną, chrupiącą kruszonką świetnie sprawdzi się jako śniadanie w klimacie małych, francuskich kawiarenek.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg dyni
    • 1 szklanka wody
    • 2 gwiazdki anyżu
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka.
    2. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę.
    3. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków.
    4. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je.
    5. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis