Obiad pełen energii - tortilla z kaszą

    Obiad pełen energii - tortilla z kaszą

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    W chłodne, jesienne dni, kiedy zmarznięci "wpadamy" do domu nie mamy wiele czasu, by spędzać długie godziny w kuchni przygotowując codzienny obiad. Chcemy zjeść coś szybkiego, pożywnego i rozgrzewającego. Przepis, który dziś pozwalam sobie podesłać sprawdzi się tu idealnie! Pyszne jesienne tortille z kaszą gryczaną - są doskonałym źródłem białka i kopalnią cennych witamin, to szybki i pożywny obiad, który dostarczy nam energii na całe popołudnie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 woreczki (2x100g) kaszy gryczanej
    • 1 żółta papryka
    • 8 pomidorków koktajlowych
    • łyżka oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka ostrej papryki
    • sól, pieprz
    • kolendra
    • 1 opakowanie tortilli (4 placki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu.
    2. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki.
    3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3 minuty.
    4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut cały czas mieszając.
    5. W tym czasie opiekamy tortille. Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze.
    6. Przekładamy tortille na talerz. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis