Ciasto niemożliwe

    Ciasto niemożliwe

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe ciasto czekoladowe z warstwą flanu i karmelu, które magicznie zamieniają się miejscami w czasie pieczenia - stąd nazwa :) Jest bardzo popularne w kuchni meksykańskiej, gdzie nazywa się je też "chocoflan" albo "ciasto czekoladowe z flanem". Piękne i pyszne!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka 23 cm

    • Ciasto czekoladowe:
    • 150 g miękkiego masła
    • 190 g cukru
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mocnej kawy
    • 200 g mąki pszennej
    • 35 g (6 łyżek) kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 240 ml mleka pełnotłustego
    • Na flan:
    • 4 łyżki masy kajmakowej lub sosu kajmakowego
    • 600 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    • 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Wysmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 23 cm i lekko oprószyć mąką. Strząsnąć nadmiar mąki.
    2. Przygotować większą foremkę i nalać do niej tyle wody, aby przygotowana forma na babkę była w niej zanurzona do 1/3 swojej wysokości. Przymierzyć foremki, a następnie samą formę z wodą wstawić do piekarnika, aby się zagrzała.
    3. Karmel:

    4. Podgrzać masę kajmakową w mikrofalówce lub w rondelku, aż będzie płynna. Ostrożnie wlać na dno przygotowanej formy do babki, pokrywając równomiernie całe dno.
    5. Ciasto czekoladowe:

    6. Zmiksować masło. Dodać cukier i miksować aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajko i kawę i zmiksować na kremową masę.
    7. Do osobnej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Miksując masę maślaną, dodawać na przemian mąkę i mleko. Odstawić.
    8. Flan:

    9. Do kielicha blendera dodać mleko słodzone i niesłodzone, jajka i wanilię i dokładnie zmiksować.
    10. Przygotowanie ciasta:

    11. Do foremki z warstwą karmelu na dnie wlać ciasto i wyrównać wierzch, aby nie było żadnych dziur (także przy brzegach foremki!).
    12. Na warstwę ciasta przez gęste sitko wlać masę na flan.
    13. Wstawić do rozgrzanej foremki z gorącą wodą i piec przez 1 godzinę. Uwaga: nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia!
    14. W czasie pieczenia warstwy ciasta i flanu zamienią się miejscami. Ciasto jest upieczone, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta czekoladowego wyjdzie czysta.
    15. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 1 godzinę.
    16. Aby wyjąć ciasto z foremki należy ostrożnie przejechać cienkim nożem wzdłuż brzegów foremki, a następnie przykryć formę dużym talerzem i odwrócić do góry dnem. Przed podaniem można polać dodatkową porcją karmelu.

    Kamrel - drugi sposób

    Zamiast używać gotowego sosu karmelowego, można skarmelizować cukier. Wystarczy użyć metalowej formy na babkę, wsypać na dno 100 g cukru i postawić na kuchence na średnim ogniu, czekając, aż się skarmelizuje. Można też skarmelizować cukier w rondelku i przelać go do foremki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis