Chili con carne

    Chili con carne

    2polubienia
    1godz.55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wołowina i fasola duszone powoli w gęstym sosie pomidorowym doprawionym chili i kminem rzymskim to pyszne danie na zimowy dzień. Doskonałym dodatkiem do niego jest chlebek z ziarnami kukurydzy i łagodnym zielonym chili oraz krucha sałata. To posiłek zrównoważony pod względem odżywczym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g chudej wołowiny nadającej się do duszenia, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w drobną kostkę
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • ½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka pokruszonych, suszonych płatków chili
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 800 g czerwonej fasoli kidney z puszki
    • 300 ml wywaru wołowego
    • sól i pieprz
    • Chlebek kukurydziany
    • 140 g mąki kukurydzianej
    • 120 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 duże jajko
    • 225 ml chudego mleka
    • 140 g kukurydzy, świeżej lub mrożonej (i rozmrożonej)
    • 1 mała, świeża, łagodna zielona papryczka chili, bez gniazd nasiennych, drobno posiekana
    • masło

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i przyrumienić mocno na dużym ogniu, smażąc 3–4 minuty i mieszając od czasu do czasu. Wyjąć z naczynia łyżką cedzakową.
    2. Zmniejszyć ogień i wrzucić do naczynia cebulę. Wymieszać i smażyć 10 minut. Dodać czosnek, ziarna kminu i chili. Smażyć minutę, mieszając, a następnie wrzucić z powrotem mięso. Dodać przecier pomidorowy, posiekane pomidory wraz z sokiem, fasolę i wywar. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i dusić pod przykryciem 1–1½ godziny, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
    3. Przygotować chlebek kukurydziany. Rozgrzać piekarnik do 200°C i nasmarować odrobiną rozpuszczonego masła płytką, kwadratową formę do ciasta o boku 20 cm. Wymieszać w misce mąkę kukurydzianą i pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Ubić jajko z mlekiem, dodać do mąki i wyrobić lekko gęste, grudkowate ciasto (nie wyrabiać zbyt mocno, gdyż wtedy pieczywo będzie twarde). Dodać kukurydzę oraz chili i wymieszać. Przełożyć do formy i piec 20–25 minut, aż chlebek będzie twardy w dotyku.
    4. Wyłożyć chlebek na stolnicę i pokroić na duże, kwadratowe kawałki. Podawać chili z ciepłym chlebkiem w podgrzanych miseczkach.

    Inne propozycje

    • Wołowinę można zastąpić pokrojoną w kostkę chudą jagnięciną bez kości (z udźca lub karkówki), a płatki chili świeżą, średnio ostrą, drobno posiekaną zieloną papryczką chili, pozbawioną gniazd nasiennych i ½ łyżeczki mielonej kolendry oraz kawałkiem cynamonu. Zamiast fasoli kidney użyć cieciorki z 2 puszek, po około 400 g, osączonej i przepłukanej, dodając ją do potrawy po 15 minutach. Dodać też 2 średniej wielkości bakłażany, pokrojone w kostkę o boku 1 cm. Mieszać od czasu do czasu i dolewać wywar. Pod koniec duszenia dodać 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry. * • Zamiast podawać to danie z chlebkiem kukurydzianym, można je posypać grubo utartą bułką wymieszaną z małą zieloną, łagodną papryczką chili, drobno posiekaną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na 15 minut, aż posypka zrobi się chrupka i przyrumieni.

    Zalety

    • Czerwona fasola kidney zawiera bardzo mało tłuszczu, natomiast mnóstwo węglowodanów. Dostarcza organizmowi sporo witaminy B1, B6 i niacyny oraz nieco żelaza. Jest też dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. * • Zarówno kukurydza, jak i mąka kukurydziana zawierają dość dużo złożonych węglowodanów, czyli skrobi.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna, cynk * ✓✓ B2, C, kwas foliowy, wapń, żelazo, selen * ✓ A

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis