Łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym

    Łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym

    Zapisz do ulubionych
    27min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo prosty łosoś gotowany w białym winie, podawany w lekkim sosie jogurtowo-koperkowym. Dietetyczny, ale bardzo smaczny!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos jogurtowy
    • 100 g chudego jogurtu naturalnego
    • 4 musztardy Dijon
    • 1 łyżka miodu
    • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • garść posiekanego koperku
    • Łosoś
    • 500 g łososia
    • 225 ml białego wina
    • 100 ml wody
    • 2 szalotki, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. W niewielkiej misce wymieszać jogurt z musztardą, miodem, sokiem cytrynowym i koperkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na czas przygotowywania ryby.
    2. W średnim rondelku, na średnim ogniu postawić wino z wodą. Dodać łososia. Dostosować ilość wody tak, aby łosoś był przykryty. Posypać szalotką. Przykryć garnek i gotować 10-12 minut, aż łosoś da się łatwo rozdzielać widelcem.
    3. Odcedzić i podawać z sosem jogurtowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis