Karp w sosie chili

    Karp w sosie chili

    Zapisz do ulubionych
    26min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Karp po seczuańsku, podawany w całości, duszony w aromatycznych przyprawach, w sosie sojowym z dodatkiem czerwonej pasty chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cały, nieduży karp (może być też tilapia lub pstrąg)
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 10 g świeżego imbiru, posiekanego w plasterki
    • 2 cebulki dymki, pokrojone na 3-cm kawałki
    • 2 łyżki czerwonej pasty chili
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 0,5 łyżeczki octu balsamicznego
    • 1 łyżka wina ryżowego
    • szczypta białego pieprzu
    • 300 ml zimnej wody
    • 5 łodyżek kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 16min.  ›  Gotowe w: 26min. 

    1. Oczyścić rybę i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    2. Duży wok postawić na średnim ogniu i rozgrzać olej do 170°C. Dodać imbir, czosnek i połowę dymki. Smażyć przez 30 sekund.
    3. Wmieszać pastę chili i smażyć przez minutę, a następnie dodać cukier, sos sojowy, ocet, wino ryżowe i biały pieprz. Smażyć przez minutę. Dodać wodę i doprowadzić sos do wrzenia.
    4. Dodać rybę, przykryć wok i dusić przez 6 minut. Po tym czasie odwrócić rybę na drugą stronę, ponownie przykryć wok i dusić jeszcze przez 5 minut. (Czas duszenia dostosować do wielkości ryby. Jeśli ryba jest większa - musi się ją dłużej dusić.)
    5. Wyłączyć ogień pod wokiem i dodać resztę dymki. Podawać, dekorując gałązkami kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis