Smażony karp po chińsku

    Smażony karp po chińsku

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis na karpia pochodzi z Chin, gdzie podaje się go na Chiński Nowy Rok. Karpia smaży się w całości, a później jeszcze dusi w sosie sojowym z dodatkiem skórki z mandarynki i sherry.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 skórki z mandarynki (niepryskanej, najlepiej organicznej)
    • 1 karp (ok. 1,35 kg) - cały, oczyszczony
    • 2 łyżeczki soli
    • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 475 ml oleju sezamowego
    • 2,5 łyżki posiekanego czosnku
    • 3 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 4 łyżki posiekanej dymki
    • 3 łyżki wytrawnej sherry
    • 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka cukru
    • 6 łyżek bulionu drobiowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Skórkę z mandarynki namoczyć na 20 minut w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Odcedzić i umyć pod bieżącą wodą. Odcisnąć nadmiar płynu. Posiekać i odłożyć.
    2. Rybę naciąć 3-4 razy z każdej strony i natrzeć solą. Oprószyć z obydwu stron skrobią kukurydzianą.
    3. W woku lub w dużej patelni rozgrzać olej i gdy będzie gorący, dodać rybę. Smażyć po 4-6 minut na każdej stronie. Powinien się przyrumienić. Zdjąć rybę z patelni i odłożyć na papierowy ręcznik.
    4. Odlać olej z patelni, zachowując tylko 2 łyżki w patelni. Włączyć pod patelnią duży ogień, dodać posiekaną skórkę mandarynki, czosnek, imbir i dymkę. Smażyć, mieszając przez 30 sekund.
    5. Dodać sherry, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, cukier i bulion. Dobrze wymieszać, a następnie dodać rybę. Przykryć i dusić ok. 8 minut. Podawać od razu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis