Czerwona kapusta na ciepło

    Czerwona kapusta na ciepło

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna czerwona kapusta, duszona z jabłkami i goździkami, jest słodko - kwaśna. Doskonała do obiadu, zwłaszcza do pieczeni i do mięsa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g masła
    • 350 g poszatkowanej czerwonej kapusty
    • 125 g cierpkich jabłek pokrojonych w plasterki
    • 80 ml octu jabłkowego
    • 3 łyżki wody
    • 4 łyżki cukru
    • 2 i 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Do dużego garnka o grubym dnie włożyć masło, kapustę, jabłka i cukier. Wlać ocet i wodę, doprawić solą, pieprzem i goździkami.
    2. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu ok. 1,5 do 2 godzin, aż kapusta będzie miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis