Pyszna szarlotka

    Nauczyłem się od babci. Jest dobra na ciepło i na zimno.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • 2 kg jabłek
    • 3 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka cukru
    • 250 g margaryny
    • 1 jajko + 3 żółtka
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • cynamon do smaku
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są kwaskowate, dodać cukier do smaku.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cukier, margarynę, 4 żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
    3. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę (24 x 40 cm) wyścieloną pergaminem. Posmarować białkiem.
    4. Na cieście położyć jabłka, posypać cynamonem.
    5. Rozwałkować 2 część ciasta, przykryć nią jabłka i ponakłuwać widelcem.
    6. Piec ok. 45 min. w temp.180C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    7. Smacznego!!!
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)