Pasztet z soczewicy z orzechami nerkowca

    (49)
    1 godz. 40 min

    Soczewica jest bogatsza w białko niż inne strączkowe, a jej lekko dymny smak idealnie komponuje się z orzechami w tym wegetariańskim pasztecie pełnym kolorowych warzyw. Podawać z sosem pomidorowym na ciepło.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g czerwonej soczewicy
    • 450 ml bulionu warzywnego
    • 1 liść laurowy
    • 100 g nerkowców (niesolonych)
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 duży lub 2 małe pory, drobno posiekane
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
    • 100 g pieczarek, drobno posiekanych
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 75 g dojrzałego sera (np. cheddar), startego
    • 100 g bułki tartej (najlepiej pełnoziarnistej)
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • Szybki sos pomidorowy
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • ½ łyżeczki papryki w proszku
    • 400 g posiekanych pomidorów z puszki
    • 150 ml wytrawnego czerwonego wina lub bulionu warzywnego
    • ¼ łyżeczki włoskich ziół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Soczewicę opłukać na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Odcedzić i przełożyć do rondelka. Dodać bulion i liść laurowy; doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie przypaliła. Na koniec usunąć liść laurowy.
    2. W tym czasie wsypać orzechy na suchą patelnię teflonową i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić i posiekać.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Przygotować keksówkę o pojemności 1,4 litra i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    4. W patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę na średnim ogniu przez 5 minut. Połowę cebuli przełożyć do rondelka, w którym później będziemy robić sos. Do cebuli pozostawionej w patelni dodać pory, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażyć jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny.
    5. W misce wymieszać soczewicę z warzywami z patelni. Dodać bułkę tartą, orzechy, 2 łyżki pietruszki, starty ser i jajko. Doprawić do smaku, porządnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Wyrównać wierzch i przykryć lekko natłuszczoną oliwą folią aluminiową.
    6. Piec przez 30 minut, a następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po około 10 minutach pasztet można wyjąć z blaszki i pokroić.
    7. W czasie, gdy pasztet się piecze, można zrobić sos pomidorowy. Do cebuli odłożonej w rondelku dodać resztę składników na sos. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż sos zgęstnieje lekko. Dodać pozostałą natkę pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (49)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis