Pierniczkowe babeczki z kremem

    Pierniczkowe babeczki z kremem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe świąteczne babeczki, pachnące cynamonem i imbirem, pokryte kremem z serka śmietankowego. Można je dodatkowo posypać kolorową posypką lub gwiazdkami dla większego efektu.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 babeczek

    • 75 g miękkiego masła
    • 100 g cukru
    • 125 ml melasy
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 150 g mąki pszennej
    • 1 łyżka kakao
    • 1 i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 125 ml gorącego mleka
    • Krem
    • 25 g miękkiego masła
    • 50 g miękkiego serka śmietankowego (o temp. pokojowej)
    • 80 g przesianego cukru pudru
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (lub kilka kropel aromatu cytrynowego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +25min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz 4). Wysmarować masłem (lub wyłożyć papilotkami) foremkę na 12 muffinek.
    2. Zmiksować 75 g masła z cukrem. Dodać melasę, następnie jajko, a następnie żółtko. Po każdym dodaniu zmiksować.
    3. Przesiać do miski mąkę, kakao i przyprawy (włącznie z solą). Sodę rozpuścić w gorącym mleku. Dodać przesianą mąkę z przyprawami do masy maślanej i wymieszać, aż się połączą. Mieszając, dodać mleko z sodą. Dobrze wymieszać i przelać do przygotowanych foremek.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż babeczki będą sprężyste w dotyku. Studzić w foremkach przez kilka minut, a następnie wyjąć na metalową kratkę aby całkiem ostygły.
    5. Przygotować krem do dekoracji: zmiksować masło z serkiem śmietankowym. Dodać cukier puder i miksować, aż krem będzie puszysty. Dodać aromat cytrynowy i zmiksować.
    6. Dekorować kremem babeczki gdy już będą całkowicie wystudzone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis