Masło orzechowe

    Masło orzechowe

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zrób własne, domowe masło orzechowe z różnych orzechów, bez niepotrzebnych dodatków. Orzechy są prażone w piekarniku, a efekt końcowy jest boski! Aby masło miało w środku chrupiące kawałeczki, wystarczy, że dodasz po 2 łyżeczki posiekanych orzechów z każdego rodzaju do zmiksowanego już masła.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 100 g orzechów pekan
    • 100 g nerkowców
    • 100 g blanszowanych migdałów
    • 100 g surowych (nie prażonych) orzeszków ziemnych
    • 1/8 łyżeczki soli morskiej
    • 1/2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160°C (gaz 3). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Rozłożyć orzechy równomiernie na blaszce. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut - po tym czasie potrząsnąć blaszką, żeby przewrócić orzechy na drugą stronę i piec jeszcze przez kolejne 5 minut. Ostudzić.
    3. Przełożyć orzechy do miski robota kuchennego, dodać sól. Miksować ok. 3 minuty, a następnie dodać olej z orzeszków ziemnych i miksować na gładką pastę (ok. 2 minuty), zagarniając masę z brzegów miski do środka za pomocą szpatułki.
    4. Przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis