Tort Charlotte russe

    Tort Charlotte russe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To ciasto nie ma nic wspólnego z tym, co my nazywamy szarlotką. Przepis opracowała francuska kucharka Marie Antoine Careme. Jedni twierdzą, że nazwała ją na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III, inni – że uhonorowała swojego pracodawcę, cara Aleksandra I. Pewnie i jedno, i drugie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort (Ø 20 cm)

    • Ciasto kruche
    • 50 g zimnego masła
    • 100 g mąki
    • 1 żółtko
    • szczypta soli
    • masło do nasmarowania blachy
    • Ciasto biszkoptowe
    • 3 jajka
    • 75 g cukru
    • 75 g mąki
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki rumu
    • Krem
    • 8 płatków bezbarwnej żelatyny
    • 1 cytryna
    • 4 żółtka
    • 160 g cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
    • 1 łyżka soku pomarańczowego
    • 375 ml białego wina
    • 250 g śmietany kremówki
    • Do przystrojenia
    • 125 g owoców z kompotu
    • 2 łyżki konfitury morelowej
    • 75 g śmietany kremówki
    • 28 podłużnych biszkoptów
    • cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Pokroić masło na kawałki i włożyć do miski. Dodać mąkę, żółtko i sól. Zagnieść rękami na gładkie ciasto. Zależnie od potrzeby dodać nieco wody lub mąki. Zawinąć ciasto w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
    2. Przygotować ciasto biszkoptowe. Jajka ubić mikserem z 11/2 łyżki wody. Dodać cukier i ubijać nadal ok. 5 minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Osobno zmieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, i dodawać po jednej łyżce do masy, ciągle mieszając.
    3. Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyciąć z papieru do pieczenia 4 koła o średnicy 20 cm. Ciasto biszkoptowe podzielić na 4 równe części, na każdy papierowy krąg nanieść jedną z nich i rozprowadzić aż do brzegów. Koła ułożyć na 2 blachach do pieczenia.
    4. Piec placki biszkoptowe ok. 5 minut. Wyjąć z piekarnika i obciąć równo brzegi, jeśli wystają poza obwód papierowego koła. Delikatnie oderwać papier do pieczenia. Ostudzić placki na dużej drucianej podstawce, potem skropić rumem.
    5. Wyjąć z lodówki kruche ciasto i rozwałkować na blacie oprószonym mąką, nadając mu kształt koła o średnicy 20 cm. Natrzeć masłem blachę do pieczenia. Ułożyć ciasto na blasze, nakłuć gęsto widelcem i piec przez 10–12 minut w nagrzanym piekarniku.
    6. Przygotować krem do ciasta. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, by zmiękła. Dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę. Drobno otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Wrzucić do garnka żółtka i cukier do kremu, wanilię, sok cytrynowy i pomarańczowy, wino i skórkę cytrynową. Podgrzać, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie zagotować!
    7. Wycisnąć wodę z żelatyny i rozpuścić w gorącej masie. Zdjąć garnek z ognia i wstawić do większego naczynia z zimną wodą. Ostudzić krem, mieszając. Ubić na sztywno śmietanę. Gdy krem zacznie się ścinać, dodać śmietanę i wymieszać.
    8. Odcedzić i jeśli trzeba, rozdrobnić owoce z kompotu. Spód z kruchego ciasta ułożyć na talerzu lub paterze i zamknąć w obręczy tortownicy o średnicy 20 cm. Posmarować z wierzchu konfiturą morelową. Położyć na niej placek biszkoptowy i posmarować go jedną trzecią kremu. Nakryć krem drugim biszkoptem i rozsmarować na wierzchu jedną czwartą pozostałego kremu. Rozłożyć owoce na kremie.
    9. Położyć na owoce nieco więcej niż jedną czwartą pozostałego kremu i wyrównać powierzchnię. Na wierzch położyć trzeci placek z biszkoptu. Rozsmarować na nim resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem biszkoptowym. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ubić na sztywno śmietanę przeznaczoną do przystrojenia. Nasmarować nią bok szarlotki. Biszkopty przeciąć na połówki i przykleić je pionowo jedną obok drugiej wokół boku. Wierzch posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis