Mleko orzechowe z prażonych orzechów

    Mleko orzechowe z prażonych orzechów

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Domowe mleko orzechowe jest alternatywą dla wegan lub osób uczulonych na laktozę. Można użyć dowolnych orzechów - włoskich, laskowych, nerkowców, co kto lubi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g mieszanych orzechów
    • 950 ml wody
    • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
    • szczypta soli (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +50min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz 4). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niej równomiernie orzechy.
    2. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut. Po tym czasie potrząsnąć blachą aby przewrócić orzechy na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut. Wyłączyć piekarnik, ale zostawić orzechy w środku na ok. 10 minut, aż nieco przestygną.
    3. Przełożyć orzechy do dużej miski i zalać wodą. Przykryć miskę i odstawić na 30 minut.
    4. Wyjąć orzechy z wody za pomocą łyżki cedzakowej, dobrze je odsączając. Wodę z moczenia zachować.
    5. Włożyć orzechy do miski robota kuchennego (lub do blendera), dodać 250 wody z moczenia i miksować przez 30 sekund. Dodać jeszcze 250 ml wody z moczenia i miksować przez 1 minutę. Dodać pozostałą wodę z moczenia i miksować na średniej prędkości przez 30 sekund. Odstawić na 10 minut.
    6. Przelać mleko przez sitko do szklanego pojemnika. Dodać miód i sól i wymieszać. Przykryć i przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie