Jajka pieczone z papryką i chorizo

    Jajka pieczone z papryką i chorizo

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pożywna kolacja dla dwojga - jajka zapiekane w osobnych naczyniach z papryką, ziemniakami, pomidorami i kiełbasą chorizo. Podawać ze świeżym chlebem!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    • olej roślinny
    • 125 g kiełbasy chorizo, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony przez praskę
    • 150-200 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
    • 2 jajka z wolnego wybiegu
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz 5). Ziemniaki włożyć do szklanej miski i wstawić do mikrofalówki na 3 minuty. Można je też podgotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a później dobrze odcedzić.
    2. W dużej patelni rozgrzać nieco oleju i dodać podgotowane ziemniaki. Smażyć ok. 10 minut, od czasu do czau mieszając, aż się przyrumienią. Odstawić.
    3. W osobnej suchej teflonowej patelni podsmażyć chorizo na średnim ogniu, aż zacznie się z niej wytapiać tłuszcz. Wyjąć kiełbasę z patelni łyżką cedzakową i odłożyć.
    4. Na patelnię po chorizo dodać cebulę (i w razie potrzeby trochę oleju) i podsmażyć aż się zeszkli. Dodać paprykę i czosnek i smażyć na średnim ogniu, często mieszając.
    5. Dodać pomidory i paprykę w proszku i gotować ok. 5 minut, aż się trochę zagęści. Dodać chorizo i ziemniaki. Dobrze wymieszać. Przełożyć zawartość patelni do osobnych naczyń do zapiekania (np. do małych kokilek).
    6. Piec przez 3 minuty, po czym wyjąć z piekarnika, zrobić na środku małe zagłębienie i wbić w nie po jednym jajku.
    7. Dodać po kawałeczku masła i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne - ok. 6-8 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać.

    Zrób to wcześniej

    Wszystkie czynności można wykonać wcześniej (nawet dzień wcześniej) - aż do momentu pieczenia. Napełnione nadzieniem naczynia należy przechowywać w lodówce i wyjąć na pół godziny przed pieczeniem. Potem wstawić na 3 minuty do piekarnika, wyjąć, wbić jajka i piec jeszcze 6-8 minut, jak w przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis