Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo

    Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosta zapiekanka, którą można przygotować dzień wcześniej, a później tylko wstawić do piekarnika. Można zmieniać składniki na swoje ulubione, przez co świetnie nadaje się do wykorzystania resztek z lodówki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
    • 1 mała żółta papryka, pokrojona w kostkę
    • 6-8 brązowych pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 7 cm kawałek kiełbasy chorizo, pokrojony w plasterki
    • 1 puszka (400g) posiekanych pomidorów
    • 50 g startego sera Manchego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz 4).
    2. Piersi z kurczaka włożyć do dużej brytfanki (lub naczynia żaroodpornego), położyć na nich czosnek i posypać papryką. Dodać wszystkie posiekane warzywa i chorizo i polać posiekanymi pomidorami. Na koniec posypać serem.
    3. Piec przez 30 minut, upewniając się, że kurczak się upiekł.
    4. Podawać z zieloną sałatą i chrupiącym chlebem lub z makaronem albo ryżem.

    Zamienniki

    Do tej zapiekanki świetnie pasuje fasolka cannellini z puszki albo ciecierzyca. Zamiast chorizo można dodać posiekany boczek. Można też na wierzch dodać posiekane oliwki. Oczywiście można też użyć innego sera żółtego niż Manchego, a zamiast brązowych pieczarek można użyć białych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis