Sos z jeżyn

    Sos z jeżyn

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybki sos jeżynowy z rumem, do deserów i lodów (najlepiej waniliowych). Z mrożonych jeżyn, więc można go przygotowywać przez cały rok.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mrożonych jeżyn
    • 40 ml ciemnego rumu
    • 2 łyżki cukru (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Mrożone jeżyny opłukać, odcedzić i wsypać do małego rondelka ustawionego na średnim ogniu.
    2. Dodać rum i mieszać, gotując, aż owoce zmiękną.
    3. Dodać cukier do smaku i odstawić aby sos przestygł.
    4. Zmiksować sos za pomocą ręcznego blendera, a następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis