Sos truskawkowo-miętowy

    Sos truskawkowo-miętowy

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny sos ze świeżych truskawek, z miętą i miodem. Można nim polewać lody, ciasta biszkoptowe lub czekoladowe. Świetnie pasuje do deserów owocowych.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 330 g posiekanych świeżych truskawek
    • 120 ml miodu
    • 5 g listków świeżej mięty
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W małym rondelku wymieszać truskawki z miodem i miętą. Doprowadzić do delikatnego wrzenia na średnim ogniu. Gotować ok. 1-2 minuty, aż miód się rozpuści.
    2. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera lub w robocie kuchennym.
    3. Przecedzić sos przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodać dok cytrynowy i wymieszać.
    4. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis