Solony karmel

    (1)

    Podstawowy przepis na słony karmel, idealny jako polewa do babeczek, do ciast, lodów, muffinów, owoców i wszelkich deserów.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g białego cukru
    • 30 ml wody
    • 100 ml słodkiej śmietanki 30-36%
    • 50 g masła
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i dodać wodę. Cały cukier powinien znajdować się pod wodą.
    2. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować, aż mieszanina będzie mieć złocistobrązowy kolor - zajmie to ok. 8 minut.
    3. Zdjąć z ognia i mieszając dodać śmietanę, masło i sól. Mieszać aż przestanie się gotować.
    4. Odłożyć aby karmel ostygł.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis