Najlepszy sos karmelowy

    (27)

    Najsmaczniejszy karmel, jaki może być! Doskonały do polewania naleśników, lodów, deserów, owoców i ciast.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 g jasnobrązowego cukru
    • 120 g masła
    • 100 ml słodkiej śmietanki 30-36%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło z cukrem na bardzo małym ogniu. Cukier ma się całkiem rozpuścić, ale należy uważać, aby się nie przypalił.
    2. Mieszając, dodać śmietankę i lekko podgrzać, aż pojawią się bąbelki na powierzchni sosu. Cały czas mieszać.
    3. Zdjąć z ognia i podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (27)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis