Rogaliki migdałowe cornes de gazelle

    Rogaliki migdałowe cornes de gazelle

    Zapisz do ulubionych
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Cornes de gazelle to małe rogaliki z nadzieniem migdałowym, popularne w kuchni północnej Afryki, w Tunezji, Algierii i Maroko. Tam też znane są jako Tcherek, Tcharek, lub Kaab el Ghazal. Są pyszne! Spróbujcie sami!

    Składniki
    ilość sztuk: 50 rogalików

    • Nadzienie
    • 320 g migdałów
    • 160 g cukru
    • 1 jajko
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 120 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
    • 1,5 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • Do dekoracji
    • 6 łyżek miodu
    • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
    • posiekane pistacje

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150°C (gaz 2). Migdały wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut. Odstawić aby ostygły.
    2. W tym czasie gdy migdały się pieką, przygotować ciasto: do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i masło, mieszać pocierając między palcami, aż będzie przypominać bułkę tartą. Dodać jajko, wodę pomarańczową oraz olej. Wyrobić na gładkie ciasto, uformować z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut.
    3. Migdały włożyć do robota kuchennego i drobno zmielić. Nadal miksując pulsacyjnie dodać cukier, jajko, cynamon i wodę pomarańczową. Zmiksować na jednolitą pastę.
    4. Nabierać po ok. 12-15 g pasty i wałkować w dłoniach, tworząc niewielkie wałeczki z chudszymi końcami. Odkładać na papier do pieczenia.
    5. Piekarnik rozgrzać do 160°C (gaz 2-3). Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można użyć tej samej co do migdałów).
    6. Połowę ciasta cienko rozwałkować (ok. 2 mm) na powierzchni lekko posypanej mąką. Na końcu ciasta ułożyć wałeczek z nadzienia i przykryć kawałkiem ciasta. Skleić ciasto i zakrzywić na kształt rogalika. Wykroić radełkiem rogalik i przełożyć na przygotowaną blaszkę.
    7. Piec w rozgrzanym piekarniku aż ciasteczka będą lekko przyzłocone, ok. 20 minut. Uważać, aby się zbytnio nie przyrumieniły. Lekko przestudzić.
    8. W małym rondelku podgrzać miód, dodać wodę pomarańczową i wymieszać. Zanurzać w tym rogaliki i układać na talerzu. Posypać posiekanymi pistacjami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis