Cassoulet z fasolą cannellini, kaczką i kiełbaskami tuluskimi

    Cassoulet z fasolą cannellini, kaczką i kiełbaskami tuluskimi

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjne francuskie cassoulet gotuje się przez kilka godzin, w odróżnieniu od tej uproszczonej wersji, która wykorzystuje fasolę z puszki i szybko obrumienione kawałki soczystej piersi kaczki. Doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym i ugotowaną na parze kapustą włoską.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 świeże kiełbaski tuluskie
    • 2 filety z piersi kaczki bez skóry, pokrojone na małe kawałki
    • 125 g bekonu, pokrojonego w plasterki
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 400 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 400 g pokrojonych pomidorów z ziołami z puszki
    • 2 gałązki świeżego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać łyżkę oliwy w rondlu o grubym dnie, wrzucić kiełbaski i smażyć je ze wszystkich stron przez 5 minut. Wyjąć z rondla i wrzucić kawałki piersi kaczki oraz bekon. Zrumienić metodą stir-fry (smażyć na dużym ogniu), cały czas mieszając.
    2. Wrzucić na patelnię cebulę i czosnek. Smażyć przez 5 minut. Pokroić każdą kiełbaskę na 4 kawałki i wrzucić z powrotem do rondla. Dodać fasolkę, pomidory, tymianek oraz sól i pieprz.
    3. Potrawę doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym ogniu bez przykrycia przez 15–20 minut, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Podawać.

    Rada

    Jeśli mamy więcej czasu, możemy przyrządzić to danie w nieco bardziej tradycyjny sposób. Posypać cassoulet 4 łyżkami bułki tartej. Opiekać w gorącym piekarniku, aż potrawa się przyrumieni (jeśli rondel ma drewnianą rączkę, owinąć ją folią aluminiową, żeby się nie spaliła).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis