Tarta z gruszkami Hasselback

    Tarta z gruszkami Hasselback

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Hasselback oznacza, że gruszki są ponacinane w cienkie plasterki, tak jak pieczone ziemniaki Hasselback. Dzięki temu tarta wygląda bardzo elegancko. Będzie wyglądała jeszcze ciekawiej jeśli użyjesz różnych kolorów gruszek.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 5 gruszek (najlepiej o różnych kolorach skórki)
    • 2 łyżki cukru
    • sok z połowy cytryny
    • 115 g serka śmietankowego
    • 65 g cukru pudru
    • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka cukru demerara

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +20min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Gruszki poprzekrawać wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne oraz ogonki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz 6). Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce o boku 25 cm (najlepiej o wyjmowanym dnie).
    3. Ułożyć jedną gruszkę przekrojoną stroną do dołu na desce do krojenia. Nad gruszką i pod gruszką położyć prostopadle do niej pałeczki do sushi. Pokroić gruszkę w cieniutkie plasterki, zatrzymując nóż gdy tylko dotknie pałeczek - w ten sposób gruszka będzie ponacinana nie do końca i plasterki będą połączone. W ten sam sposób ponacinać resztę gruszek.
    4. Włożyć gruszki do miski, dodać cukier i sok z cytryny i lekko potrząsnąć, aby się pokryły. Odłożyć na 5 minut.
    5. Wymieszać serek śmietankowy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Posmarować tym ciasto w blaszce. Na wierzchu ułożyć gruszki, ponacinaną stroną ku górze. Można je poprzecinać, aby jak najciaśniej leżały jedna obok drugiej. Lekko porozchylać plasterki gruszek i polać sokami które zebrały się w mice po gruszkach. Po wierzchu posypać cukrem demerara.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku aż ciasto się przyrumieni, ok. 35 minut. Studzić ok. 15 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis