Ciasto pomarańczowe z pomarańczową polewą

    Ciasto pomarańczowe z pomarańczową polewą

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mokre, pachnące pomarańczami ciasto, które zaraz po upieczeniu nakłuwa się i polewa lukrem pomarańczowym, dzięki czemu wnika on wgłąb ciasta.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała keksówka

    • 160 g miękkiego masła
    • 160 g cukru
    • 2 jajka
    • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 pomarańcze
    • 160 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka mleka (opcjonalnie)
    • 3-4 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170°C (gaz 3). Wyłożyć małą keksówkę (o wymiarach mniej więcej 16 x 11 cm) papierem do pieczenia.
    2. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę.
    3. W osobnej misce roztrzepać jajka z wanilią, a następnie stopniowo dodawać je do masy maślanej, stale miksując. Masa może się lekko ściąć.
    4. Dodać skórkę otartą z 2 pomarańczy i sok wyciśnięty z połowy jednej pomarańczy, wymieszać.
    5. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon; wymieszać metalową łyżką. Ciasto powinno być dość rzadkie. Jeśli jest gęste - dodać nieco mleka. Przelać do przygotowanej foremki.
    6. Piec przez 20-30 minut, aż ciasto się podniesie i przyrumieni z wierzchu.
    7. Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut. W tym czasie przygotować lukier: wymieszać sok z pozostałej połówki pomarańczy z cukrem pudrem, dostosowując ich ilości tak, aby konsystencja lukru była lejąca. Można też dodać trochę skórki cytrynowej.
    8. Ponakłuwać ciasto widelcem i polać lukrem. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis