Pizza na spodzie z kalafiora

    Pizza na spodzie z kalafiora

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pizza bez glutenu - na cieście kalafiorowym. Doskonała dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dodaj swoje ulubione dodatki na wierzch i rozsmakuj się w tej zdrowszej wersji pizzy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kalafior, podzielony na różyczki
    • 120 ml wody
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 55 g kremowego sera koziego
    • 15 g drobno startego parmezanu
    • 1 duże jajko
    • 1 szczypta pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Zmiksować kalafior w robocie kuchennym bardzo drobno.
    3. Ugotować zmiksowany kalafior w 120 ml wody z 0,5 łyżeczki soli na średnim ogniu, aż większość wody odparuje (przez ok. 5-6 minut). Odstawić aby całkiem ostygł.
    4. Przełożyć ugotowany kalafior na czystą ściereczkę, zwinąć dokładnie i porządnie wycisnąć całą wodę. UWAGA: to bardzo ważne, aby kalafior był jak najlepiej odciśnięty, bo wtedy ciasto nie wyjdzie mokre.
    5. Wymieszać odciśnięty kalafior z serkiem kozim, parmezanem, jajkiem i pieprzem cayenne. Uformować z tej masy kulę i położyć na środku przygotowanej blaszki. Rozgnieść aby powstał placek o grubości ok. 5 mm.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż placek będzie rumiany i ścięty.
    7. Wyjąć, ostudzić, odwrócić na drugą stronę, nałożyć nadzienie (sos, dodatki, ser) i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się roztopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis