Zupa czosnkowa ze szpinakiem i ciecierzycą

    Zupa czosnkowa ze szpinakiem i ciecierzycą

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo prosta zupa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i dużą ilością czosnku. Aromatyczne przyprawy bliskowschodnie dodają jej wartości zdrowotnych i rozgrzewających.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte przez praskę
    • 1 średnia cebula, posiekana
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1300 ml bulionu warzywnego
    • 3 średnie ziemniaki, obrane i posiekane
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączona
    • 250 ml śmietany 18% do zup
    • 2 łyżki tahini
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 250 g świeżego szpinaku, umytego i posiekanego
    • pieprz cayenne do smaku
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym garnku, dodać czosnek i cebulę. Smażyć, aż zmiękną, a następnie dodać kumin i kolendrę.
    2. Dodać bulion i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
    3. Dodać ciecierzycę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
    4. W miseczce wymieszać śmietanę z tahini i mąką kukurydzianą. Dodać do zupy, mieszając.
    5. Dodać posiekany szpinak, doprawić pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem. Gotować jeszcze chwilę, aż szpinak lekko zmięknie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis