Zupa warzywna z pęczakiem

    Zupa warzywna z pęczakiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zdrowa i pyszna zupa bezmięsna z kaszą pęczak, ciecierzycą i warzywami. Jest bardzo sycąca, więc idealnie nadaje się na jesień i zimę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 litry bulionu warzywnego
    • 200 g kaszy pęczak
    • 2 duże marchewki, posiekane
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 puszka (400g) posiekanych pomidorów
    • 1 cukinia, drobno pokrojona
    • 1 puszka (400g) ciecierzycy, odsączona
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 liście laurowe
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Do dużego garnka wlać bulion, dodać kaszę, wszystkie warzywa i liście laurowe. Dodać wszystkie przyprawy, doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 90 minut.
    2. Zupa będzie bardzo gęsta. Aby ją rozrzedzić można dodać więcej bulionu.
    3. Przed podaniem wyjąć liście laurowe.

    Wersja wegetariańska

    Pamiętaj, że sos Worcestershire zawiera w swoim składzie anchois, więc jeśli chcesz zrobić całkowicie wegetariańską (i wegańską) wersję tej zupy, wystarczy, że pominiesz ten sos.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis