Biszkopt bezglutenowy

    Biszkopt bezglutenowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto biszkoptowe, w którym zamiast mąki pszennej występuje skrobia kukurydziana. Pamiętajcie, aby jajka wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej ponieważ nie mogą być zimne.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 biszkopt o średnicy 20 cm

    • 5 jajek o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru
    • 150 g skrobi kukurydzianej
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i oprószyć skrobią kukurydzianą.
    2. Wbić jajka do miski robota kuchennego i dodać cukier. Ubijać na średniej prędkości przez 10-15 minut, aż powstanie puszysta piana.
    3. Przesiać skrobię kukurydzianą wprost do tej piany i wymieszać wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać.
    4. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, aż wierzch będzie miał złocisty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać drzwi piekarnika!
    5. Po upieczeniu, wyjąć placek z piekarnika i odstawić w foremce aby trochę ostygł. Następnie wyjąć z foremki i odstawić na metalową kratkę aby ostygł całkowicie.
    6. Udekorować według upodobania, np. posmarować dżemem, nałożyć świeże owoce i oprószyć cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis