Wegańska marokańska zupa harira

    Wegańska marokańska zupa harira

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Harira to marokańska zupa. Tutaj przepis na jej wersję bezmięsną, wegetariańską, a nawet wegańską. Jest to zupa z pomidorów z cieciorką, doprawiona wieloma przyprawami (jak imbir, kurkuma, szafran i papryka) oraz marokańską pastą harissa. Jest gęsta i pożywna.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 250 g ugotowanej ciecierzycy
    • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • 20 liści mięty, posiekanych
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 szczypta szafranu w nitkach
    • 0,5 łyżeczki harissy
    • 1 l wody
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    • 1 garść pomidorków koktajlowych poprzekrawanych na pół
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę aby zmiękła.
    2. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę, kolendrę, pietruszkę, miętę, przyprawy i harissę. Dodać litr wody i gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
    3. Do osobnej miseczki nalać chochelkę zupy, dodać do niej łyżkę mąki i skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać tę mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać.
    4. Dodać pomidorki koktajlowe, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.

    Obieranie pomidorów

    Pomidory ponacinać na krzyż, włożyć do dużej miski lub garnka i zalać wrzątkiem. Odczekać 25 sekund po czym przełożyć pomidory do miski z lodowatą wodą. Obrać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Wegańska marokańska zupa harira
    Wegańska marokańska zupa harira

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis