Zupa dyniowa z soczewicą

    Zupa dyniowa z soczewicą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczna, wegańska zupa z dyni piżmowej z czerwoną soczewicą i kremowym mleczkiem kokosowym. Jest pysznie rozgrzewająca, sycąca i doskonała na jesień.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 szczypta nasion kozieradki
    • 190 g suszonej czerwonej soczewicy
    • 225 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
    • 5 łyżek drobno posiekanej świeżej kolendry
    • 475 ml wody
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać olej arachidowy, dodać cebulę, imbir, czosnek i kozieradkę. Smażyć, mieszając, aż cebula będzie miękka.
    2. Dodać soczewicę, dynię i kolendrę. Wymieszać i zalać wodą. Dodać mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy.
    3. Doprawić curry, pieprzem cayenne, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, aż dynia i soczewica będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis