Rozgrzewająca zupa na chłodny dzień, z czerwoną soczewicą, marchewką, curry i mleczkiem kokosowym. Kremowa konsystencja i pomarańczowy sprawiają, że cudownie działa na wszystkie zmysły.
T
TheFlexitarian
Zrobione przez 7 osób
Składniki
ilość porcji: 6
oliwa z oliwek
1 duża cebula, grubo posiekana
2 ząbki czosnku, zgniecione
1-2 łyżki łagodnego curry (do smaku)
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
250 g suchej czerwonej soczewicy
1200 ml bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego light (lub rozrzedzonego wodą)
sok z 1-2 cytryn (do smaku)
sól i pieprz
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę, czosnek, curry i kolendrę i delikatnie smażyć ok. 5 minut.
Dodać marchewkę, dobrze wymieszać i smażyć 5 minut. Dodać soczewicę i bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż marchewka będzie miękka.
Dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować zupę blenderem, dodać sok z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem.