Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy z marchewką

    Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy z marchewką

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Rozgrzewająca zupa na chłodny dzień, z czerwoną soczewicą, marchewką, curry i mleczkiem kokosowym. Kremowa konsystencja i pomarańczowy sprawiają, że cudownie działa na wszystkie zmysły.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • oliwa z oliwek
    • 1 duża cebula, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1-2 łyżki łagodnego curry (do smaku)
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 4 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 250 g suchej czerwonej soczewicy
    • 1200 ml bulionu warzywnego
    • 400 ml mleczka kokosowego light (lub rozrzedzonego wodą)
    • sok z 1-2 cytryn (do smaku)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę, czosnek, curry i kolendrę i delikatnie smażyć ok. 5 minut.
    2. Dodać marchewkę, dobrze wymieszać i smażyć 5 minut. Dodać soczewicę i bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż marchewka będzie miękka.
    3. Dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować zupę blenderem, dodać sok z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis