Cantuccini z żurawinami

    Cantuccini z żurawinami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te włoskie ciasteczka piecze się dwukrotnie, dzięki czemu są twarde i chrupiące. Tradycyjnie podaje się je ze słodkim winem marsala lub kawą espresso.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha (20 sztuk)

    • 50 g obranych migdałów
    • 1 duże jajko
    • 80 g cukru
    • szczypta soli
    • 150 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 50 g suszonych żurawin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Migdały rozłożyć na blasze do pieczenia i prażyć przez 10 minut w piekarniku. Potem zebrać z blachy i ostudzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko ubić wraz z cukrem i solą na jasną, puszystą masę.
    2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Zmieszać ostrożnie dużą trzepaczką do piany. Na koniec dodać prażone migdały i suszone żurawiny, i również ostrożnie wymieszać.
    3. Nadać ciastu kształt wydłużonego wałka, wyłożyć na blachę do pieczenia i wilgotnymi rękami uformować je, aby miało kształt zbliżony do strucli makowej o wymiarach około 25 x 6 cm. Piec 20–25 minut w gorącym piekarniku, aż ciasto przybierze złotobrązową barwę. Wyjąć z piekarnika i studzić 5 minut na blasze.
    4. Pokroić ciasto ukośnie na 20 plastrów nożem do chleba. Położyć je na blasze i piec w piekarniku kolejne 10–15 minut, aż będą złotobrązowe ze wszystkich stron. Ostudzić na drucianej podstawce. Cantuccini można przechowywać przez 2 tygodnie w szczelnej blaszanej puszce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis