Ciasto pomarańczowe z cukinią

    Ciasto pomarańczowe z cukinią

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne ciasto z cukinii. Zwykle mrożę startą cukinię w porcjach po 150 g, żeby ją później użyć do tego przepisu. Można też dodać 175 g mąki pełnoziarnistej zamiast tej samej ilości mąki pszennej.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 małe ciasta

    • 4 jajka
    • 300 g cukru (lub mniej)
    • 175 ml oleju
    • 150 ml soku pomarańczowego
    • 150 g startej cukini
    • 500 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2,5 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
    • 0,5 szklanki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
    • Lukier
    • 100 g cukru pudru
    • 2-3 łyżeczki soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Przygotować dwie foremki o wymiarach 20x10 lub 23x12 cm, wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką same dna foremek.
    3. W dużej misce zmiksować jajka, aż nabiorą równomiernie jasnożółtego koloru i zgęstnieją. Miksując nadal, stopniowo dodawać cukier. Następnie wmieszać olej, sok pomarańczowy i cukinię. Dodać resztę składników i wymieszać.
    4. Przelać ciasto do foremek i piec przez 45-55 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić przez 10 minut w foremkach, a następnie wyjąć z foremek.
    5. Wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym aby miał konsystencję lukru, posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto.
    6. Odstawić aby ciasto całkowicie ostygło, owinąć w papier i włożyć do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis