Ciasto pomarańczowo-czekoladowe

    Ciasto pomarańczowo-czekoladowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczne i wilgotne ciasto pomarańczowe z czekoladą, jeszcze na ciepło polane pomarańczowym syropem i wykończone polewą czekoladową.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 średnia foremka

    • Ciasto
    • 125 g masła lub margaryny do pieczenia
    • 175 g cukru
    • 2 jajka
    • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
    • 100 g ciemnej czekolady, posiekanej
    • 175 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 125 ml mleka
    • Syrop
    • 100 g cukru pudru
    • sok z 1 dużej pomarańczy
    • Polewa
    • 100 g (lub mniej) ciemnej czekolady dobrej jakości

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia średnią foremkę (może być kwadratowa lub podłużna).
    2. Zmiksować dobrze masło z cukrem. Dodać jajka, czekoladę i skórkę pomarańczową i dobrze zmiksować.
    3. Przesiać mąkę, dodać i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodać mleko i wymieszać. Przełożyć ciasto łyżką do foremki.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, aż się przyrumieni, a wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    5. W tym czasie przygotować syrop: wymieszać sok pomarańczowy z cukrem pudrem i podgrzać w małym rondelku, aż cukier się rozpuści.
    6. Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu zrobić w nim patyczkiem do szaszłyków dużo dziur (głębokich). Polać syropem. Odstawić, aby ciasto całkiem ostygło, a następnie wyjąć z foremki.
    7. Gdy ciasto już całkiem przestygnie, stopić czekoladę (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą), i polać nią ciasto. Odstawić, aby polewa stężała.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis