Ciasto ananasowo-bananowe

    Ciasto ananasowo-bananowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybko się je przygotowuje, bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przełożyć ciasto do foremki, a następnie czekać, aż się upiecze :)

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 25 cm

    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 2 szklanki (400 g) cukru
    • 1 łyżeczka (5 g) sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka (2 g) mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka (6 g) soli
    • 3 jajka
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • 2 szklanki (450 g) bananów, posiekanych z grubsza
    • 0,5 puszki (ok. 230 ml) ananasa w cząstkach, wraz z sokiem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką keksówkę o długości 25 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, cynamonem i solą. Zrobić na środku zagłębienie i wlać w nie jajka, olej, banany i ananasa z sokiem. Dobrze wymieszać i przelać do foremki.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 70-80 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    4. Studzić przez 10 minut w foremce, a następnie wyjąć na metalową kratkę i zostawić aby całkowicie ostygło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis