Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i chorizo

    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i chorizo

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo sycące danie, nie dla osób na diecie! Makaron z kurczakiem i kiełbasą chorizo w kremowym sosie pomidorowym, zapiekany z 3 rodzajami sera. Wszystkie składniki można też przygotować osobno wcześniej i trzymać w lodówce do czasu zapieczenia razem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu penne
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 1 świeża kiełbaska chorizo, pokrojona w kostkę
    • 1/2 słoika (300 g) passaty
    • 250 ml śmietany 18%
    • 0,5 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)
    • 50 g startego sera cheddar
    • 50 g startego sera mozzarella
    • 25 g świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz 5).
    2. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i gotować makaron przez 8-10 minut, aż będzie al dente. Odcedzić.
    3. W dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać kurczaka i smażyć ok. 5 minut, aż się lekko przyrumieni.
    4. Dodać czerwoną paprykę i chorizo i smażyć ok. 5 minut, aż chorizo będzie lekko podsmażone. Zdjąć z ognia.
    5. Do małego rondelka wlać passatę i śmietanę, dodać chili. Doprowadzić do wrzenia, skręcić ogień na bardzo mały i gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
    6. Makaron i sos dodać na patelnię z chorizo i kurczakiem; dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać cheddarem, mozzarellą i parmezanem. Piec przez ok. 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis