Cannelloni z kurczakiem i ricottą

    Cannelloni z kurczakiem i ricottą

    16polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Grube rurki makaronu cannelloni faszeruje się najczęściej wołowiną lub cielęciną. My proponujemy lżejszy farsz z kurczaka i większej ilości warzyw. Cannelloni można nafaszerować wcześniej i włożyć do lodówki, a potem wyjąć i upiec w dogodnym czasie. Jako dodatek można podać świeże pieczywo i zieloną sałatę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g mielonego mięsa z kurczaka
    • 60 g czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
    • 1 por, drobno posiekany
    • 60 g mrożonego groszku
    • 250 g sera ricotta
    • 60 g sera mascarpone
    • 1 jajko
    • 4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
    • 185 g cannelloni
    • sól i pieprz
    • Sos
    • 900 ml półtłustego mleka
    • ½ cebuli z wbitymi w nią 4 goździkami
    • 1 liść laurowy
    • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    • 50 g mąki
    • Do posypania i zapiekania
    • 50 g drobnej tartej bułki (najlepiej – wysuszonego i startego razowego chleba)
    • 50 g świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Przygotować sos. Mleko wlać do rondla o grubym dnie, dodać cebulę z goździkami, liść laurowy, gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku. Zagotować, zestawić z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie smak dodatków zmieni smak mleka.
    2. Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu, wrzucić na nią mielonego kurczaka i smażyć, często mieszając, aż mięso będzie białe i kruche. Odstawić do przestygnięcia.
    3. Czerwoną paprykę, pora i mrożony groszek wrzucić do żaroodpornego naczynia, zalać wrzątkiem tak, aby pokrywał wszystkie warzywa. Pozostawić na pół minuty, a następnie odcedzić na sitku.
    4. Ubić jajko z serem ricotta i mascarpone, a następnie, mieszając, dodać kurczaka, odcedzone warzywa i zioła. Przyprawić do smaku.
    5. Teraz należy wrócić do przygotowania sosu. Wyjąć z mleka cebulę z goździkami i liść laurowy. Wsypać do mleka mąkę, energicznie mieszając. Kiedy mąka dobrze się rozprowadzi w mleku, postawić rondel na średnim ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, pozostawić na małym ogniu, często mieszając, jeszcze na około 3 minuty.
    6. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na dnie kwadratowego żaroodpornego naczynia (30x30 cm) rozprowadzić warstwę sosu.
    7. Napełnić cannelloni farszem (można to zrobić za pomocą łyżeczki lub palca). Ułożyć cannelloni pojedynczą warstwą w naczyniu z sosem. Na wierzch nałożyć pozostały sos.
    8. Wymieszać tartą bułkę z parmezanem i posypać cannelloni. Piec 35–40 minut, aż na wierzchu utworzy się rumiana, chrupka skorupka, a sos zacznie bulgotać. Podawać 10 minut po wyjęciu z piekarnika.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, wapń * ✓ ✓ B2, B12, C, niacyna * ✓ B1, B6, miedź, potas, selen

    Zalety

    • Warzywa dodane do farszu zwiększż ilość białka w tym daniu. Mrożone warzywa sż lepsze niż konserwowe, bo w procesie konserwacji ginie część witamin. Jeśli jednak świeże lub mrożone warzywa nie sż akurat dostępne, można użyć warzyw z puszki – choć nie majż tyle witamin, to jednak zawierajż dużo błonnika i innych pożytecznych substancji. Badania wykazały, że mrożone warzywa majż w zasadzie tyle samo wartości odżywczych, co świeże, a często zawierajż nawet więcej witaminy C.

    Inne propozycje

    • Można zmniejszyć ilość tłuszczu w potrawie, zastępujżc parmezan z bułkż plastrami obranego ze skórki pomidora. * • Zamiast mięsa z kurczaka można wziżć 90 g drobno posiekanej szynki parmeńskiej, bez tłuszczu. Pora można zastżpić 2 drobno posiekanymi cebulkami dymkami, dodajżc przy tym trochę więcej groszku (100 g). * • Można także zastżpić proponowany sos klasycznym beszamelem (zob. s. 24), sporzżdzonym z 900 ml mleka 85 g masła i takiej samej ilości mżki. Sos beszamel zwiększy ilość tłuszczu i kalorii w potrawie, ale sprawi, że danie będzie bardziej wykwintne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis