Kolorowa sałatka z pęczakiem

    Kolorowa sałatka z pęczakiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kolorowa i zdrowa sałatka z pęczakiem, dynią, kalafiorem (najlepiej z fioletowym - będzie wyglądać świetnie!), zielonym groszkiem i jadalnymi kasztanami. Można ją podawać na zimno lub na ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g nieugotowanego pęczaku
    • oliwa z oliwek extra virgin
    • sól
    • 600 g fioletowego (lub zwykłego) kalafiora
    • 400 g dyni
    • 200 g zielonego groszku w strączkach
    • 40 g masła
    • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 0,5 łyżeczki pasty z anchois (opcjonalnie)
    • 6 jadalnych kasztanów, ugotowanych, obranych i posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Pęczak porządnie wypłukać, w dużym garnku zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut.
    2. Postawić garnek na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30-40 minut. Odcedzić i przełożyć na talerz. Skropić oliwą i oprószyć solą.
    3. Kalafior umyć i pokroić na różyczki. Dynię obrać i pokroić na plastry grubości 0,5 cm. Kalafior i dynię ugotować na parze lub gotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
    4. Gotować groszek w osolonej wodzie przez 10 minut; odcedzić.
    5. W dużej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać masło, granulowany czosnek i pastę z anchois. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż pasta się rozpuści.
    6. Na patelnię dodać groszek i kalafiora, a na końcu dynię. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając. Dodać kasztany i ugotowany pęczak. Podgrzewać jeszcze przez kilka minut, mieszając.

    Wersja wegetariańska

    Aby ta sałatka była odpowiednia dla wegetarian, wystarczy nie dodawać do niej pasty z anchois.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis