Wywar z kości kurczaka

    Wywar z kości kurczaka

    Zapisz do ulubionych
    3godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wywar o bardzo bogatym smaku, dzięki czemu Twoje sosy i zupy nabiorą więcej głębi. Kości z kurczaka można odkładać do lodówki lub nawet zamrażać, aż się uzbiera odpowiednia ilość.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ,5 l

    • 1,25 kg kości z kurczaka
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 czerwone cebule pokrojone w plastry
    • 1 łodyżka selera naciowego
    • 2 marchewki pokrojone w kostkę
    • 2 litry wody
    • 1 główka czosnku
    • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
    • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    • 4 łyżeczki soli morskiej
    • 1 łyżka zgniecionych ziarenek pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz 7). Kości kurczaka rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się dobrze przypieką.
    2. W dużym garnku na zupę rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, selera i marchew. Smażyć, mieszając, aż się przyrumienią. Jeśli będą skwierczeć, dodać nieco wody i w razie potrzeby zdrapać z dna przypalone kawałki.
    3. Dodać przypieczone kości kurczaka i dodać tyle wody, aby je przykryła o dodatkowe 5 cm. Doprowadzić do wrzenia, dodać czosnek, tymianek, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz. Zmniejszyć gaz pod garnkiem i gotować powoli, bez przykrycia przez 2 godziny. W razie potrzeby dodać więcej wody.
    4. Przecedzić wywar, zebrać tłuszcz i wstawić do lodówki. Można też usunąć tłuszcz z powierzchni gdy bulion będzie zimny. Można go mrozić.
    5. Do sosów i mocnych zup użyć bez rozcieńczania (bulion będzie gęsty). Dla uzyskania łagodniejszego smaku, bulion trzeba rozcieńczyć wodą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis