Kurczak jalfrezi

    Kurczak jalfrezi

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Danie pochodzące z Pakistanu, czyli kurczak w sosie jalfrezi, czyli pikantne curry z kurczakiem i pomidorami. Podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, starta na tarce
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 700 g udek z kurczaka bez kości i skóry, przekrojonych na pół
    • 3 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka chili w proszku
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 2 łyżki klarowanego masła ghee
    • 3 łyżki mielonego kuminu
    • 3 łyżeczki mielonej kolendry
    • 2 łyżki świeżo startego imbiru
    • 25 g posianych listków kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć ok. 2 minuty.
    2. Dodać kurczaka, oprószyć kurkumą, chili i solą. Smażyć, często zeskrobując przypalone resztki z dna patelni i odwracając kurczaka na drugą stronę.
    3. Dodać pomidory wraz z sosem, przykryć patelnię i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie odkryć o gotować jeszcze przez 10 minut, aby odparował nadmiar płynu.
    4. Dodać ghee, kumin, mieloną kolendrę, imbir i świeżą kolendrę. Gotować jeszcze przez 5-7 minut.
    5. Podawać kurczaka polanego sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis